Våra märken

APC Instruments – António Pinto De Carvalho

Vad jag vet är jag ende importör till Sverige av dessa handbyggda instrument från Portugal. APC är ett familjeföretag som vuxit och nu har 45 anställda. APC är Portugals största tillverkare av akustiska stränginstrument och man bygger fortfarande allt för hand, och det till mycket attraktiva priser! Företaget startade 1976 av ”luthier” António Pinto De Carvalho som fortfarande driver APC tillsammans med sin fru och deras två barn.
APC har ett stort utbud av akustiska stränginstrument; allt ifrån akustiska gitarrer till ukulelens ”urmoder” cavaquinho vidare till akustiska elförstärka basukuleles, gärna i snygga exotiska träslag som koaträ. Allt virke som företaget använder är eco-certifierat och miljövänligt (ej regnskogsskövlat)

 

Cordoba

En av världens största tillverkare av nylonsträngade gitarrer med huvudsäte i USA och tillverkning i Asien och i Spanien. Har som specialitet att bygga ”crossover gitarrer” med något smalare halsar. Detta för att göra steget från stål- eller elgitarr över till klassisk gitarr något lättare att ta för den ovane…

 

Dowina

Detta är mitt huvudmärke. Jag upptäckte dessa slovakiska gitarrbyggare på Frankfurtmässan för några år sen. Det är slående hur stolt detta slovakiska företag är över sina välbyggda gitarrer, och de låter verkligen nåt alldeles extra! Och undra på det: Dowina har tillgång till Europas bästa tonträ, den dolomitiska långsamväxande alpgranen. Det är träd från samma skogar Stradivarius en gång byggde sina världsberömda fioler utav. Med gitarrlock av denna alpgran får gitarren en unikt snabb respons och klarhet i ljudet som bara måste upplevas. Finishen är mycket hög – i synnerhet för det mycket konkurrenskraftiga priset. Jag har hittills koncentrerat mig på Dowinas billigare gitarrer (3 500 – 6 000 kr) då jag tycker deras dyrare modeller ofta har för mycket ”bling” för den förhärskande smaken här hemmavid. Alla som varit i min butik och testat/köpt har hittills varit överens: bättre gitarrer finns inte att få för pengen!

 

Guild

Jag säljer av och till Guilds asienbyggda gitarrer. Guild håller sig med en väldigt bra kvalitetskontroll och gitarrerna i till exempel den kinesiska Westerly-serien är våldsamt snygga och välbyggda. Eventuellt tar jag också in den nya USA-byggda Guild i framtiden. Att Guild numera ägs av Cordoba lovar gott för den fortsatta produktionen.

 

Martin

Ja vad säger man? Martin, gitarren alla kopierat, gitarrmärket med stort G. De var först med dreadnoughtstorleken, först med ”x-bracing” där ribborna läggs i kryss under gitarrlocket för friare vibration och ett fylligare ljud. Martin är måttstocken, så är det bara. Martins bästa modeller tillverkade på deras mexicofabrik är de jag satsar främst på, eftersom jag tycker de är de mest prisvärda i jämförelse med de mångdubbelt dyra USA-modellerna. Priserna på dessa mextillverkade ligger på mellan 12 000 till 15 000 kr. När du provar en förstår du varför.

 

Sigma

Det numera tyskägda Sigma var en gång Martins asientillverkade ”lågprisvarianter”. Tyskarna har nu med känd noggrannhet varianter på i stort sett hela Martins modellprogram. Intressant nog har man numera också ett antal gitarrer med klar Gibsoninspiration. De senast levererade Sigmorna håller högre klass än någonsin och är ett sant nöje att spela på, inte bara på grund av det låga priset.

 

Begagnat

Säljer jag också – gärna de svenska klassikerna Bjärton och Levin.
Bra, slitstarkt och välbyggt. Exempel:

Bjärton La Rita 1974                 Pris: 2 300 kr
Crafton nylon                              Pris: 2 000 kr
Bjärton La Rita 1966                SÅLD
Levin Dansant 1949                 SÅLD